“10 Yıl Sonra Çarşamba’da Şeftali Üreten Kalmayabilir!”
Çarşamba ilçesinde şeftali üreticisi Ziraat Mühendisi Onur Sezer, insanların farklı ürünlere yönelmesi nedeniyle Çarşamba ilçesinde şeftali üretiminin bitebileceğini söyledi.
Fiyatların iyi olmasına rağmen tonaj düşüklüğünün çok olduğunu dile getiren Onur Sezer, “Şu an fiyatlarımız iyi ancak geçtiğimiz yıllara göre tonaj düşüklüğümüz çok az. İlaç ve gübre maliyetlerimiz çok arttı. Bunun dışında çalışan maliyetlerimiz de arttı. Bir hafta öncesine kadar meyve suyu fabrikalarının alımı da yoktu. Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenme döneminin soğuk geçmesinden dolayı çiçek tutumuzun az olması nedeniyle istenen rekolteye ulaşamadık” şeklinde konuştu.
5-10 YIL SONRA ŞEFTALİ ÜRETİMİ BİTEBİLİR
Çarşamba ilçesinde Hacılıçay Mahallesi bölgesinde şeftali üretiminin yoğun olduğunu dile getiren Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi(OMÜ) Ziraat Fakültesi Ziraat Mühendisliği bölümü mezunu olan Onur Sezer Çarşamba ilçesinde şeftali üretiminin bitebileceğini dile getirerek sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarımız yüksek ancak şöyle bir durum var. Bizim mahallemizde herkes memur ağırlıklı olduğu için daha rahat yapabileceği işlere yöneldi. Fındık, ceviz gibi devlet destekli işlere yöneldiler. Şeftali, kış ve yaz budaması gibi bakım isteyen bir iş, diğer bitkilere göre insanı yoruyor. İnsanlarda bu nedenle devlet desteği olan fındık gibi bitkilere yöneldiler. Fındık daha rahat bakılabilen bir ürün olduğu için de insanlarımız yönelebiliyor ve 5-10 yıl içinde bölgemizde şeftali üreticisi de kalmayabilir.”
Haber: Yaşar KARAMAN