[url=https://hizliresim.com/kI8VUn][img]https://i.hizliresim.com/kI8VUn.gif[/img][/url]
[url=https://hizliresim.com/kI8VUn][img]https://i.hizliresim.com/kI8VUn.gif[/img][/url]
HaberCarsamba.net Çarşamba haberleri, samsun haberleri, samsun çarşamba son dakika haberleri

Ekim olursa Şeker Fabrikası çalışacak

Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden açılması ile çiftçilerin yeniden üretime başlamaları hedefi ve amacıyla toplantı gerçekleşti. 

Toplantıda bölge ziraat odaları başkanları ekim için çaba göstereceklerine söz verirken, Milletvekili Fuat Köktaş fabrikanın çalışması için 150 bin ton şeker pancarının  gerektiğini açıklarken, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, her türlü desteği vereceklerini söyledi. Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’da belediye olarak bu konuda üreticinin yanında olduğunu ve kendisinin yeniden üretime başlanacağına inandığını söyledi.

Yıllardır atıl vaziyette bulunan Çarşamba Şeker Fabrikasının yeniden üretime geçmesi için kritik öneme sahip toplantı Çarşamba Şeker Fabrikasında düzenlendi. Toplantıya; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, Çarşamba Kaymakamı Doç.Dr. Şükrü Yıldırım,  Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, Ak Parti İlçe Başkanı Taner Özden, MHP İlçe Başkanı Kemal Düzgün, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Kavak Ziraat Odası Başkanı Süleyman Aslankaya,  ​ Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Çarşamba  İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Çarşamba Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ GEREKLİ

Programın açılışında ​Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından slaytlar eşliğinde şeker pancarının hakkında yapılan bilgilendirmede; şeker pancarı üretiminin işgücü ve istihdam sağladığı, yıl genelinde 350 bin ailenin ülke genelinde şeker pancarından gelir elde ettiği ve şeker fabrikalarında 25 bin kişiye istihdam oluştuğu söylendi. Endüstri bitkileri içerisinde katma değer oranıyla birinci sırada olduğu ifade edilen şeker pancarının nakliyat anlamında taşıma değeri de oluşturduğu belirtildi.  Çarşamba ve Bafra ovalarının toprağının pancar üretimine olanak sağlamasının avantaj olduğunun da altı çizilerek,  Çarşamba Şeker Fabrikasının ham şeker işleyebildiği ve dünya şeker piyasasını kamış şekerinin belirlediği değerlendirildiğinde şeker pancarı üretiminin gerekli olduğu ve üretimin desteklenmesinin önemli olduğu açıklandı.  

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel, öncelikle bölgede şeker pancarı üretimin yeniden canlanması için çalışmaların başladığını ve gerekli pancar olursa fabrikanın yeniden üretime başlayacağını duyurdu. Yıllardır atıl vaziyette olan şeker fabrikasının yeniden çalışmaya geçmesi için Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ile Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan’ın çok çaba gösterdiğinin altını çizen Yücel, “Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin ihtiyacı olan yıllık 260 bin ton şeker pancarı üretilmesi için yeterli üretim ihtiyacının hammaddesinin üretimini teşvik etmek için şeker pancarı fiyatını bir olarak 300 TL  olarak açıkladı. Nişasta bazlı şeker Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra %10’dan %5’e  ardından %2 buçuğa indirildi. Şekerin temsilcisi olarak bizim görevimiz  üretici için gerekli çalışmaları yapmaktır. Şeker Fabrikaları bulundukları yerlere katkı sağlayan tesislerdir.  9 yıldır çalışmayan fabrika için yeterli şeker pancarı üretimi sağlandığında biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi. 

150 BİN TON ŞEKER PANCARI GEREKLİ

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş,  “Gerçekten özelleştirme sürecinden sonraki ellerinde kalan fabrikaların ayağa kaldırılması, tarım sektörüne yeniden kazandırılması ve çiftçimizin yeniden pancar ekimine yönlendirilmesi nedeniyle katkılarından dolayı Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi. Köktaş, “Malumunuz Çarşamba, Turhal, Çorum Şeker Fabrikaları bir paket olarak ihaleye çıkmış, fakat ihale süreci şimdiki Cumhurbaşkanımız o zamanki Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edildi. 2015’teki özelleştirme kapsamına alınan Çarşamba Şeker Fabrikamız bizlerin girişimleri, dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla özelleştirmenin dışına çıkarıldı. Daha sonraki yaşanan süreçte fabrikanın kurulu alanı olan bin 550 dönümün 823 dönümü ayrılarak Çarşamba OSB kurulması için o alan bedelsiz olarak Çarşamba OSB Müteşebbis Heyeti’ne tapuların devri gerçekleşti. Türkiye Şeker Fabrikalarını işleterek, bölgemizde bize 150 bin ton şeker pancarı ekmemizi istiyor. Ladik, Kavak, Bafra, Çarşamba, 19 Mayıs ilçelerimizde en az bu rakamı almak zorundayız. Bu fabrika fizibilite olabilmesi için ez az 150 bin ton pancar işlemek zorunda. Bizler sizlerden, muhtarlarımızdan, çiftçilerimizden bu desteği bekliyoruz” diye konuştu.

AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, ‘Ben şimdi sizin adınıza değerli Genel Müdür Yardımcımıza bir kaç soru yöneltmek istiyorum’ diyerek Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Selim Yücel’den 10 polarda gelse 12 polardan alacağı, çiftçinin ödemesinin yarısının pancarı almadan önce ödendiği ve bunun devam edeceğinin ve pancar tesliminden 60 gün içinde ödemesinin yapılacağı sözlerini aldı. Ayrıca çiftçinin eline ne geçecek diye sorunca ton başına 16 polar için 300 lira olarak açıklandığını söyledi.

İNANIYORUM

“Çok değerli arkadaşlar göreve başladığımda bu fabrikayı gezmiştim ve hep bu fabrikayı nasıl çalıştırırız diye düşünüyordum” diyen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Ülkemizin kalkınmasında şeker fabrikaları önemli unsurlardır. Nişasta bazlı şeker alımında oranların  %10’dan %5’e ardından %2 buçuğa indirilmesi çiftçimiz açısından çok önemli bir karardır.  Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Nişasta bazlı şeker kullanımı tatlandırıcı olarak kullanıldığında şeker pancarına ihtiyaç kalmıyor, bu anlamda üreticinin zarar görmemesi için bu düşüş çok önemlidir. Şeker pancarına ihtiyaç olacak İnşallah ve bu fabrikada çalışacak. Bu alanda yoğun çalışmalarından dolayı Sayın Milletvekilimiz Fuat Bey’le Belediye Başkanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Bu memleket için taş üstüne taş koyanlardan Allah razı olsun. 8 yıldır kapalı olan bu fabrikayı tabiî ki birlikte çalıştıracağız. Tadilat yapılacak. Ama sizler de isterseniz burası çalışacak. Ülkemizin en önemli ovalarından ikisi burada. Daha çok üretmek durumundayız. Bütün bu çabaya rağmen bizler 150 bin ton pancarı üretemezsek yarın bu fabrika çalışmaz. Ben bu salonda o iradeyi görüyorum. Üreticimizin tekrar pancar üreteceğine inanıyorum. Fabrikayı sanki yeniden açmış gibi hepimiz heyecanlıyız” dedi.                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                Ahmet Naci KILAVUZ / M. Emin COŞKUNDERE

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ