“Deprem Çarşamba’yı Vuracak!”
Elazığ’da meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremden sonra Jeoloji Mühendisi Mustafa Makas, “Deprem Çarşamba’yı vuracak” dedi.
Dün akşam 20.55’te Elazığ Sivrice merkez üslü 6.8 şiddetindeki deprem Çarşamba’da hissedilirken Jeoloji Mühendisi Mustafa Makas, Çarşamba için deprem uyarısı yaparak şunları söyledi:
“Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) ile aynı güzargah üzerindeyiz. 26 Kasım 1943 günü Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun orta kesiminde, Ladik ile Tosya arasında Mw 7.2 büyüklüğünde çok yıkıcı bir deprem olmuştur. Deprem, geniş bir alanı etkilemiş, doğuda Taşova’dan, batıda Ilgaz’a kadar uzanan kasaba ve köylerde hissedilmiştir. Büyük kayıpların olduğu bu depremde, binaların yüzde 75’i yıkılmış, kamu binaları ve tarihi binaları tamamen yıkmış ve karayolları, tren yolları ve telgraf hatlarında onarılamayacak hasar meydana gelmiştir. Deprem sonrası yangınlar çıkmış ve ilave hasar meydana gelmiş, 2300’e yakın insan yaşamını yitirmiş 5.000 kişi yaralanmıştır. Deprem, 265 km uzunluğunda yüzey kırığı meydana getirmiştir. Kırıklar, sağ yönlü doğrultu atımlı karakterde gelişmiş ve kuzey tarafları düşmüştür. Bu depremde Çarşamba’da birçok bina yıkılırken Hükümet Konağı da zarar görmüştür.
Peki Depreme ne kadar hazırız? Dünya en tehlikeli fay hattı olan Kuzey Anadolu Fayına karşı tedbirimizi aldık mı? Ciddi bir deprem riski altındayız, yapılan zemin etüt raporları çok önemli, çünkü yapılaşmaya gidilmeden önce parsel bazında zemin etüdü yapılır ve zeminin fiziksel ve mekaniksel özellikleri belirlenerek statik projeler hazırlanır. Bu zemin etüt raporuna göre zeminde iyileştirme var mı? Var ise hangi yöntem işte bunları denetlemekte yapı denetimler ve alt belediyelere ciddi görevler düşüyor.
Çarşamba Jeolojik yapı olarak Kuvaterner yaşlı Güncek Taşkın Ovası Çökellerinden (Alüvyon) oluşmaktadır. Bu tür zeminler deprem anında taşıma gücü, sıvılaşma ve oturma problemi gibi yıkıcı etki yaratmaktadır. Bu tür problemlere karşı gerekli önlemler mutlak suretle alınmalıdır. Yapılarımızı zemine göre seçmeliyiz. Ancak zemine uygun yapılar inşa ettiğimizde sorun yaşamayacağız.
Biz deprem ülkesi olduğumuzu yaşamımızın her anında aklımızdan çıkarmadan buna göre davranışları geliştirmemiz gerekiyor. Deprem öncesi alınacak tedbirleri sıralayacak olursak, bir defa güvenli yapı üretimi. Güvenli yapıyı üretebilmek için araziyi bölgeyi iyi tanımak, doğru projelendirmek lazım, doğru malzeme ve iyi bir denetimle yapıyı üretmek lazım. Ciddi bir deprem riski altındayız ve bölgemizdeki yapıların yaklaşık yüze 50 si denetimsiz kaçak veya ruhsata aykırı. Bölgemiz mutlaka böylesi bir afette önemli ölçüde etkilenecektir.
Unutmayın ki; deprem öldürmez, bina ve ihmal öldürür.”
Haber: Yaşar KARAMAN