[url=https://hizliresim.com/kI8VUn][img]https://i.hizliresim.com/kI8VUn.gif[/img][/url]
HaberCarsamba.net Çarşamba haberleri, samsun haberleri, samsun çarşamba son dakika haberleri

Çarşamba’da Biyokütle Enerji Santrali’ne Karşı Basın Açıklaması

Çarşamba ilçesi Eğercili Mahallesi’nde Oltan Köleoğlu Enerji tarafından yapılan biyokütle enerji santraline karşı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında konuşma gerçekleştiren Samsun Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu(SAMKON) Genel Başkanı Sezgin Gümüş, “Biz sivil toplum kuruluşu olarak hiçbir partinin yan kuruluşu değiliz. Bizler Samsun için iyi bir şeyler yapanı omuzlarında taşıyan, yanlış yapana da ‘yanlış yapıyorsunuz’ diyebilen bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bütün partilere eşit mesafedeyiz. Gerçi bizim hangi partiye ne mesafede olduğumuz önemli değil, önemli olan hangi partinin bize ve Samsunlu’ya ne kadar mesafede olduğudur. Çarşamba Ovası, Kuzey İç Anadolu ile komple Karadeniz Bölgesi’ni besleyen dünyanın nadide ovalarından bir tanesidir. Bu ova Yeşilırmak’ın 5 milyon yılda biriktirdiği alüvyonlarla oluşmuş organik bir ovadır. Bu ova Tekkeköy’ün batı yakasından başlamak üzere siyasete ve sermayeye kurban edilmiştir. Çevreciliği ile bilinen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarında bu gördüğünüz santralle ovanın neredeyse tamamı sermaye işgaline tabi tutulmuştur. Bizler Samsun menfaatlerini her şeyin üstünde tutan sivil toplum kuruluşlarının liderleri olarak buna seyirci kalamazdık ve başından bugüne kadar ‘hayır’ dedik. Tüm herkesin bu santrale tarihi için, tarımı için, suyu için ve geleceği için ‘hayır’ demesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

MİLLET BİR GÜN BUNUN HESABINI SORAR

Gümüş’ün ardından söz alan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta ise şunları söyledi:

“Biz hiçbirimiz santrale karşı değiliz. Elbette ülkenin enerji ihtiyacı olabilir ve santraller yapılması gerekiyor. Biz burada yer seçimine karşıyız. Burası bir tarım arazisi ve 5 milyon yılda oluşuyor. Böyle bir tarım arazisinin göbeğine santral kurmak bu ülkeye ve bu şehre yapılmış en büyük ihanettir. Biz böyle bir ihanete hiçbir şekilde geçit vermeyeceğiz. Evet, bugün bir mesafe alınmış olunabilir, ama ben kendilerini ikaz ediyorum; daha fazla para harcamasınlar. Çünkü bu santralin burada açılmaması gerekir ve açılmayacaktır, biz bunun mücadelesini vereceğiz. Bu santral günlük bin 500 ton temiz su kullanacak ve bu su yer altından çekilecek. Yeraltından çekilen temiz suyunun yerine burası denize yakın ve denizden tuzlu su gelecek. Bugün sessiz kalan Çarşamba halkının hepsi Çarşamba Ovası tuzlanınca ‘biz ne yapmışız’ diyecekler. Bu topraklar verimsiz bir hale gelecek. Diğer yandan insanlar burada nefes alacak ve kirli hava nedeniyle nefes almak zorlaşacak. Bu kadar yanlış bir projeye hala sahip çıkanlar varsa onlara yazıklar olsun! Bunun arkasında hangi milletvekili varsa, hangi belediye başkanı varsa, hangi il, ilçe başkanı varsa onları da ikaz ediyorum; millet bir gün gelir bunun hesabını sorar. Bu bir siyasi mesele değildir, bu memleket meselesidir. Burada iki kişi zengin olacak diye, etrafındakiler zengin olacak diye buradaki insanların sağlığından olmasına izin vermeyiz. İşte bu nedenlerle bu santrale hayır diyoruz ve bu mücadelemizi sürdüreceğiz.”

BU HAKLI MÜCADELEYİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Çarşamba Ovası’nın kalbine bir hançer saplandığını dile getiren Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Parti Meclis Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, “Bugün buradayım çünkü Samsun’a karşı sorumluluğum var. Bugün buradayım çünkü bende Samsun’un havası ve suyuyla yetiştim. Davamızda haklıyız. Çarşamba Ovası’nın kalbine bir hançer sapladılar. Bizlere düşen görev ise bu hançeri yerinde çıkarmaktır. Hep beraber bu haklı mücadeleyi devam ettireceğiz. Hep birlikte bu haksızlığa bir son vereceğiz” diye konuştu.

BİZ DÜNYANIN ÇÖPLERİNİN BURADA İŞLENMESİNE KARŞIYIZ

Programda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ise şunları ifade etti:

“Burada 2 yıldır demokratik bir mücadele sürüyor. Çarşamba bölgesinin tarımını ve topraklarını yok etmek isteyen siyaseten bu ülkeyi yönetenlere seslenmek istiyorum; bu biyokütle enerji santralinin buraya yapılmasına izin verenler ve kamuoyunu yanlış yönlendirenler. Bu santralle Çarşamba Ovası’nı kirletenlerin bu santrale dur diyerek bu kirlilikten kurtulmaları gerekiyor. Biz enerjiye karşı değiliz, ancak insanların, tarımın, hayvanların ve su kaynaklarının etkilenmediği yerlerde bu tür santrallerin yapılması gerekir. Neden buraya yapmak istiyorlar? Çünkü burada bir avuç rantçı gelir elde edecek. Geçen yıl AK Parti hükümeti dünyadaki çöplerin Türkiye’de işlenmesi için yasalar çıkardı. Bu yasalar işte bunun için çıkarıldı. Biz bu çöplerin buralarda işlenmesine karşıyız. Biz siyaseten burada değiliz, biz halkımızın yaşamını etkilediği için buradayız. Biz Çarşamba Ovası’nın daha verimli hale gelmesini istiyoruz, bu santralin burayı yok etmesine ‘dur’ demek için buradayız. Mücadelemizi sürdüreceğiz.”

NE DEĞİŞTİ DE BURAYI RANT ALANI YAPMAK İSTİYORLAR

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Salih Şen, “Burada tek bir derdimiz var; Çarşambamızın yaşanabilir şehir olmasını sağlamak ve bunu başarmaktır. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğum dönemde kalkınmaya, enerjiye yönelik projelerim vardı ve bunları o dönemde de anlattım. Ancak bunlar yeri ve zamanı olmadığı takdirde zararlıdır. Bakın biz ağzımızda maskeyle yaşıyoruz. Bundan bile ibret almıyoruz. Çünkü doğanın, tabiatın, iklimin, çevrenin özelliklerini bozduk, yaşanmaz hale, solunmaz hale getirdik. Bizim için enerji önemlidir, ama sağlık olmazsa enerjinin hükmü yoktur. Bu bölgenin sahipleri bu bölgenin yeraltı ve yer üstü zenginliklerini yaşamak zorundadır. Daha önce bir programda bir arkadaşıma buradan Cumhurbaşkanımızın haberi olmadığını söylediğimde bana ‘uçan kuştan haberi olan Cumhurbaşkanımızın buradan mı haberi olmayacak’ demişti. Burayı koruma alanı ilan edenler ne değişti de bir sene sonra burayı rant alanına çevirmek istiyor. Bu santrale karşı mücadelemizi el birliğiyle sürdüreceğiz” dedi.

YER SEÇİMİNİN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR

Telefonla programa bağlanan Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ise telefon konuşmasında şunları söyledi:

Pandemi şartları bize gösterdi ki; bir ülkenin ve milletin olmazsa olmazlarının başında gıda sektörü geliyor. Dolayısı ile bizim tarım havzalarımızı, ovalarımızı korumamız gerekiyor. Bizim kendimize yetecek şekilde tarım ürünleri ve gıdayı kendimiz üretmemiz gerekiyor. Bunun çok büyük bir önem taşıdığı bu pandemi sürecinde de ortaya çıktı. Daha önce de orada gelip bizzat ifade ettiğim gibi biz Türkiye’de yatırımcıların yatırım yapmasına karşı değiliz. Tam tersine yatırımları destekliyoruz. Ancak her yatırımın uygun olan yerlere, uygun olan arazilere yapılmasını arzu ediyoruz. Biyokütle enerji santralini Çarşamba Ovası’nın ortasına yapmanın zararı ovaya, toprağa ve suya olacaktır. Ülkemiz enerjide yüzde 90 oranında dışa bağımlı, enerji yatırımları muhakkak olacaktır, ancak dediğim gibi bunun uygun yerlere yapılması gerekiyor. Çarşamba Ovası’na yapılan biyokütle enerji santralinin yer seçiminin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Programa CHP Samsun Milletvekilleri Kemal Zeybek ve Neslihan Hancıoğlu, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, SAMKON Genel Başkanı Sezgin Gümüş, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Salih Şen’in yanı sıra CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Çarşamba İlçe Başkanı İlhan Yürükcü ve diğer ilçe başkanları, İyi Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, Çarşamba İlçe Başkanı Turhan Yazıcı ve diğer ilçe başkanları, Saadet Partisi Çarşamba İlçe Başkanı Zekai Adem Sapancı, Büyük Birlik Partisi Çarşamba İlçe Başkanı Ertan Sağlam, Gelecek Partisi Çarşamba İlçe Başkanı Av. Harun Can, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Konuşmaların ardından program olaysız şekilde sona erdi.

Haber: Yaşar KARAMAN

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ