BİOGAZ ile üretim yapılacak
Seralar, çevre dostu enerjiyle ısıtılarak üretim yapılacak!
Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Ülkeme Enerji Katıyorum’ Projesi kapsamında BİOGAZ üretimi çalışmasının İç İşleri Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin arından tesis inşaatı başladı.
İlçenin Karabahçe Mahallesinde bakanlık desteği ile kurulacak tesiste üretilecek BİOGAZ (Atıklardan Enerji Üretimi) ile soğuk havalarda seralar ısıtılarak üretim yapılacak.
BAKANLIK BÜTÇE SAĞLADI
Çalışmayla ilgili açıklama yapan Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Akman, öncelikle çok mutlu olduklarını belirtti. Ardından desteğin oluşum şeklini aktaran Akman, “İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından, derneklere yardım yapılması hakkında yönerge kapsamında her yıl bakanlık bütçesinden derneklere proje karşılığı yapılan yardımlardan, ilçemiz Karabahçe Mahallesi Güzelleştirme Kalkındırma ve Dayanışma Derneği adına aynı köyde ‘Ülkeme Enerji Katıyorum’ adlı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje bakanlık tarafından kabul edilmişti. Sağlanan bütçe ile tesis inşaatına başlandı” dedi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞUYLA ORTAK PROJE
Yerinde tespitlerden sonra BİOGAZ enerjisi elde ederek bu enerji ile yapılacak seranın ısıtılması projesini düşündüklerini hatırlatan İlçe Müdürü Osman Akman; “Tabi bu proje hazırlığının her aşamasında dernek başkanı Mustafa Çakır ve dernek yönetim kurulu üyesi ve projenin teknik kısmını yürüten Murat Mönün ile istişare halinde olduk. Kendilerine teşekkür ederim. Projenin kabul edilip sağlanan destekle başlanan inşaattan dolayı çok mutlu oldum, kişisel emeğimde yoğun olmuştur, gurur duydum” şeklinde konuştu.
2020 KIŞINDA İLK ÜRÜN
Projede çalışmaların hızla devam ettiğini de ifade eden Akman, “Hayvansal üretimden ortaya çıkan atıklardan elde edilecek BİYOGAZI seraları ısıtmak amacıyla kullanmayı hedefliyoruz. 2020 yılının kış ayında ise bu seramızda ilk sebzelerimizi üretmeyi diliyoruz. Niyetlerimiz diğer projelere İnşallah. İlçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olsun” dedi.
BİOGAZ nedir? Başta hayvan gübreleri ve bitki artıkları olmak üzere, her türlü organik materyalin havasız koşullarda fermantasyonu sonucu elde edilen ve bileşiminde %50-70 oranında metan ve %30-50 oranında karbondioksit içeren gazdır. Isıl değeri yüksek bir enerji kaynağıdır. Biyogaz tesislerinde enerjinin yanı sıra fermente olmuş organik gübre elde edilmektedir.
Ahmet Naci KILAVUZ